Saturday, July 31, 2010

Lauk-pauk melayu





Selamat datang, untuk blog kiriman ini, saya akan memberitahu anda tentang lauk-pauk melayu kegemaran saya.





Pertama adalah Ayam Masak Lemak, makanan yang saya paling gemari. Lauk ini boleh didapati di banyak gerai makanan di Singapura dan Malaysia. Cara membuatnya mudah dan cepat. Bahan-bahan utama adalah santan kelapa, serai dan kunyit.








Kedua adalah Ayam Penyet. Asal makanan ini ialah dari Surabaya, Indonesia. Makanan ini dapat dinikmati di gerai-gerai Singapura. Ayamnya diperak dengan berbagai jenis herba lalu digoreng sampai garing. Sebelum dihidang, dagingnya akan di ketuk dengan sebuah tukul kayu. Ayam Penyet sangat enak apabila dihidangkan dengan sambal buatan sendiri.





Ketiga adalah Nasi Lemak. Hidangan ini sangat terkenal di Sinagapura dan Malaysia. Untuk membuatnya, beras dimasak dengan santan kelapa dan daun pandan. Ini membuat nasinya lemak dan harum. Nasi Lemak selalunya dihidangkan bersama sambal, ikan bilis, kacang goreng dan telur. Nasi lemak bila dibungkus, menggunakan daun pisang akan menjadi harum dan enak apabila dimakan.

No comments:

Post a Comment